HowTo: Adding pictures to posts

124 posts / 0 new
Last post

Pages

JohnnyMac
JohnnyMac's picture
Offline
Last seen: 1 week 19 hours ago
Joined: 04/12/2011 - 16:03
Posts: 8864
Location: Eastern PA
HowTo: Adding pictures to posts

I wrote this up just now to help another member who PM'd me for help inserting pics into his posts.  I decided it might be useful to  others as well so here it is.

The first thing you must do is have your images hosted online with an image hosing provider like photobucket, image shack, flicker or any other of the many that are available online.

In the default "simple post editor" click the image icon in the tool bar.

 

Paste your image URL into the "image URL" box.  Click "OK".

For more options select the "advanced post editor".  This will add a second tool bar with more options. Click the one that looks like a picture of a tree.

The image insert dialogue will open.  Paste your image URL into the "image URL" box.  If that's all you want to do click the green "Insert" button in the bottom left.

To make larger pictures smaller there are a couple of options available to you.  The first is to set the width of the pic to a percentage of the page width, simple put the percentage into the first dimension box and leave the second box empty.  The pic below shows what 50% would look like.  Click the green "Insert" button if you are finished.

To set a picture to a specific size, like 800 x 600, enter the width & height in pixels in the two boxes like below.  Click the green "Insert" button if you are done.

For a mouse over, click the "Advanced" tab.  Tick the box for "Alternate Image" then insert the image URL that you used in the General tab into the "Mouse Out" box.  In the "Mouse Over" box paste the URL for the second image that you want to use for mouse over.  Click the green "Insert" button to finish.
 

 

Hope this helps someone out. Wink

Johnny

Edited by: sb56637 on 01/26/2013 - 22:35
ChibiM
ChibiM's picture
Offline
Last seen: 5 days 7 hours ago
Joined: 05/09/2011 - 10:25
Posts: 5317
Location: Holland/Japan

Very useful!
I never used the mouse over function,,so didn’t know how to do it!
Thanks

scaru
scaru's picture
Offline
Last seen: 8 months 1 week ago
Joined: 03/22/2012 - 13:36
Posts: 6946
Location: Virginia

Nice work JM, I'll add that if you are only doing a few photos tinypic works well. 

NightCrawl
Offline
Last seen: 1 year 4 months ago
Joined: 01/22/2012 - 08:20
Posts: 3071
Location: Karlsruhe, Germany

I'd like to add that especially large pictures should be added with size set to 100%. People with small screens will be thankful.

DB Custom
DB Custom's picture
Offline
Last seen: 1 hour 42 min ago
Joined: 01/13/2013 - 22:28
Posts: 15162
Location: Heart of Texas

Appreciate that, I’ve managed to add photos but didn’t know about the mouse-over function.

Dale

sb56637
sb56637's picture
Offline
Last seen: 15 hours 35 min ago
Joined: 01/08/2010 - 09:29
Posts: 5870
Location: The Light

Thanks very much Johnny! Sticky’d.

Don’t forget that relative width images also work with the simple post editor.

Budget Light Forum ...where Frugal meets with Flashlight!

DB Custom
DB Custom's picture
Offline
Last seen: 1 hour 42 min ago
Joined: 01/13/2013 - 22:28
Posts: 15162
Location: Heart of Texas

Don’t see the option to tag that, gotta be missing something…and now I’ve found it! Geesh, wish my bifocals would get here…

Dale

garrybunk
garrybunk's picture
Offline
Last seen: 2 hours 29 min ago
Joined: 10/31/2011 - 09:25
Posts: 5876
Location: Johnstown, PA

Tip: Using Photobucket, copy the "direct link" to use for the URL of the photo. 

-Garry

DB Custom
DB Custom's picture
Offline
Last seen: 1 hour 42 min ago
Joined: 01/13/2013 - 22:28
Posts: 15162
Location: Heart of Texas

I’m trying to do the mouseover and can’t seem to get it. Do you first have to post the standard pic then add the advanced tab mouseover instruction?

Dale

JohnnyMac
JohnnyMac's picture
Offline
Last seen: 1 week 19 hours ago
Joined: 04/12/2011 - 16:03
Posts: 8864
Location: Eastern PA

DBCstm wrote:
I'm trying to do the mouseover and can't seem to get it. Do you first have to post the standard pic then add the advanced tab mouseover instruction?
I do, yes. 
Heather
Offline
Last seen: 4 years 1 month ago
Joined: 02/19/2013 - 21:43
Posts: 6

Wow :bigsmile:
That’s really helpful, eapscially for people just join in.

PS: the eyes in your signature is awesome >)

Xiotis
Xiotis's picture
Offline
Last seen: 2 years 1 month ago
Joined: 08/03/2012 - 02:54
Posts: 300
Location: Greek Island

Very enlightening post, much appreciated!!

18sixfifty
18sixfifty's picture
Offline
Last seen: 1 day 19 hours ago
Joined: 12/25/2012 - 20:19
Posts: 4099

Test Picture. 



thanks. 

I’m a junky, I mod lights so I can sell lights so I can buy more light to mod so I can sell lights to buy more lights to mod.

Hopback
Hopback's picture
Offline
Last seen: 9 months 6 hours ago
Joined: 04/19/2012 - 15:32
Posts: 564
Location: West Sussex

Cheers for the ‘how to’, seems easy enough. The bit I cannot figure out though is on the imageshack page there are loads of options for links to the photo…which link should I use?
Is it really obvious, should I use the “forum code” option?

Sorry, bit crap with ‘puters

Woody

T.H.Cone
T.H.Cone's picture
Offline
Last seen: 1 week 5 days ago
Joined: 02/03/2012 - 18:58
Posts: 2402
Location: New Jersey

I just tried this from Photobucket and I had to use the “Direct” link (starts with http) because the “IMG” link (starts with [URL) wouldn’t work. Is that the one I’m supposed to be using?

fidem, prae caeteris omnibus praeter honestatem

 

 

Don't be confused, my Username has been changed from "Cone" to "T.H.Cone".  I'm still the same clown.

garrybunk
garrybunk's picture
Offline
Last seen: 2 hours 29 min ago
Joined: 10/31/2011 - 09:25
Posts: 5876
Location: Johnstown, PA

Yes! That's exactly what I do. 

-Garry

T.H.Cone
T.H.Cone's picture
Offline
Last seen: 1 week 5 days ago
Joined: 02/03/2012 - 18:58
Posts: 2402
Location: New Jersey

Thanks Garry. I tried a bunch of times using the URL link and just could not make it work. I blame JohnnyMac! Silly

fidem, prae caeteris omnibus praeter honestatem

 

 

Don't be confused, my Username has been changed from "Cone" to "T.H.Cone".  I'm still the same clown.

texaspyro
Offline
Last seen: 11 months 3 weeks ago
Joined: 04/29/2011 - 12:43
Posts: 4593

To add pictures to posts, I use a stapler. Also works for poles, fences, walls, etc. Works better than tape. J)

flydiver
Offline
Last seen: 2 hours 17 min ago
Joined: 06/19/2013 - 19:16
Posts: 678
Location: Seattle, WA

I tried adding photos to a discussion. Pictures are in Picassa. The folder is not ‘public’ but can be viewed by those having the link.
It didn’t seem to work. I’m on this page since I did read directions.
In [Simple PE] I click on the [Insert Image] and paste the https://picassaweb.google.com/restofaddress in the menu box that pops up.
No work.
Does Picassa not work?

Was I too impatient? I didn’t see the pictures in a couple minutes and several different tries. Does it take 5-10” (more) to ‘load’?

photon1k
photon1k's picture
Offline
Last seen: 4 months 2 weeks ago
Joined: 02/11/2011 - 23:29
Posts: 901
Location: Lotus Land, Canada

I’m not familiar with Picassa – does it provide you with a variety of links to choose from? I use ImageShack and it provides “Web”, “Forum”, “direct links” and a few others. The only one that works here on BLF is the “direct link”.

ohaya
Offline
Last seen: 2 months 1 day ago
Joined: 03/16/2013 - 19:01
Posts: 5335
Location: US

[quote=flydiver]If I click on the picture in Picassa the address bar in the browser gives this:
[https://picasaweb.google.com/105462383495128044995/OMSLight_breakdown?au...

Off to the right it has an option under [Tags] with a little chain that says[link to this photo]
Click on that and I get 2 options:
1. [Link] with the following in a menu box: [https://picasaweb.google.com/lh/photo/xXN_CLqXlO7FClRTjcP4iCuZUCL4F5PCrz...
I tried clicking on the [Insert Image] icon in BLF and pasting it in the first box. Click OK > Save > Nothing happens.

2. OK, Edit again.
Option 2 in Picassa is [Embed Image]. In that menu box I get this [https://lh4.googleusercontent.com/-WQCsJX2wxgk/Ujpbi-1yL6I/AAAAAAAAA08/n...

I’m trying that Option 2 URL (seems to work below?):

photon1k
photon1k's picture
Offline
Last seen: 4 months 2 weeks ago
Joined: 02/11/2011 - 23:29
Posts: 901
Location: Lotus Land, Canada

I just posted the option 2 link into the box when using the “Sunset” icon (2 icons to the right of the Link icon).
This is the string I posted:
https://lh4.googleusercontent.com/-WQCsJX2wxgk/Ujpbi-1yL6I/AAAAAAAAA08/n...

flydiver
Offline
Last seen: 2 hours 17 min ago
Joined: 06/19/2013 - 19:16
Posts: 678
Location: Seattle, WA

I tried that at LEAST 4-5x. NEVER works.
NOW it works. Sometimes computer can REALLY piss a person off.

g

fartybum
Offline
Last seen: 2 years 9 months ago
Joined: 08/17/2012 - 19:29
Posts: 349
Location: UK

You’re a good man Johnny.

Dimbo The Blinky
Dimbo The Blinky's picture
Offline
Last seen: 2 weeks 1 day ago
Joined: 11/27/2012 - 09:46
Posts: 1621
Location: The Indigo State, USA, Earth

photon1k wrote:
…“Web”, “Forum”, “direct links” and a few others. The only one that works here on BLF is the “direct link”.

… but we had this conversation already.

The “Insert Image” button requires the URL of the image itself, not the page where the image is displayed (with ads, etc.) by the host (Imagebox, Picasa, Postimage.org, whatever).

The “Insert Link” button is used to create a link to a page. That’s all. That Link you make will be any page, including the one where the host shows your image, or the URL of the image itself. This merely makes a Link and does NOT allow BLF to scale the image in any way, and throws the whole “image” concept into the trash. Not to mention wrecking everyone’s page display!

When your host shows you your image full size (specific steps depend on the host’s middleware), meaning not a thumbnail, right-click on it & see if there’s an option to “View” the image or “Copy” the shortcut or link location. If your browser is configured to show you what’s going on, you can simply select the URL from the Address Bar…

When you have the URL for the image itself, then the “Insert Image” link will work perfectly for you.

Lastly, look at the bottom of the “Insert Image” dialog… That URL is what will come up if you click on the picture. If you want to be nice to us, just paste the same URL in both; but if you want to “drive click traffic” to your host, put the URL they give you in the “URL” box of the “Insert Image” dialog. If you don’t fill in the “URL” box, the cursor won’t make the hand when you point at the picture. BUT, we can still use the right-click=>View Image method to see the full monty.

Don’t forget to set the relative width to 100% or less, PLEASE?

The “Insert Link” button should probably be only used for links like this one to Google’s search for ‘URL’…

Clear as mud? Go back & re-read the OP, with this new knowledge of Uniform Resource Locators and how some URLs point to images and some point to pages that show images. The ones that point to the actual images (they’ll end in “.jpg” or “.gif” or some such, not “.htm”) are the only ones that work in the “Insert Image” button; and BLF’s middleware is not able to successfully display any image via the “Insert Link” button. Just the opposite of what you said.

Whew!

Dim

“There is no darkness but ignorance.”

flydiver
Offline
Last seen: 2 hours 17 min ago
Joined: 06/19/2013 - 19:16
Posts: 678
Location: Seattle, WA

That is messy.
Guess I’m used to forums that I simply upload the picture from my PC. Easy, no mess.
Links, URL’s, direct links, embedded, 2 separate drop down menus with a dozen option.
KeeRist, I just wanna load a picture. Flat Stare
I think I did that. I’m pretty sure I did that….and it simply didn’t work. That confused me so I tried variations, which didn’t work also. Thus my frustration.
FWIW I even made a folder in Skydrive, copied the same pictures there, and tried that…without success. But by that time it was late and I was flailing….and failing….and frustrated.

Thank you for the ‘enriched’ lesson.
Seems to work now.
Now, why is that other guy having issues with Dropbox? He obviously knows how to post.

flydiver
Offline
Last seen: 2 hours 17 min ago
Joined: 06/19/2013 - 19:16
Posts: 678
Location: Seattle, WA

Is is not possible to [Edit] a post and put pictures in?
I just tried to use EXACTLY the SAME process I use to post the test picture above, but it was in the original post of a couple days ago.
I use the EXACT same URL for the image itself, pasted in the “Insert Image” link and it did not work perfectly for me. It didn’t work at all.

When I click [ok] a box pops up that Says [This page is asking you to confirm that you want to leave – data you have entered may not be saved.] and asks me if I want to [Stay on…..or…..Leave the page].
Neither choice works. Stay does nothing, just sits there with the [Insert Image] menu open.
Leave makes the box disappear, a ghost icon shows up in the post that appears useless.

That’s what I was dealing with the whole time yesterday.
So, I cannot edit that post to add pictures like a new post?

*Addendum*-a little later:

OK. I [Saved] this posting. Now I came back later (actually closed the forum to make sure) and did EXACTLY the same thing I tried in the original thread.


I think I’ve demonstrated I can make it work here. I’m not doing anything different there.

Why does it work in this thread, and not in the one I want to post it in [http://budgetlightforum.com/node/21960?page=1#comment-468075] post #46?

NEVER MIND – see post #28 below.

garrybunk
garrybunk's picture
Offline
Last seen: 2 hours 29 min ago
Joined: 10/31/2011 - 09:25
Posts: 5876
Location: Johnstown, PA

You should be able to.  I don't get the "This page is asking you to confirm that you want to leave" message.  I don't understand.

-Garry

flydiver
Offline
Last seen: 2 hours 17 min ago
Joined: 06/19/2013 - 19:16
Posts: 678
Location: Seattle, WA

Since I COULD do it here, and NOT do it there, including editing and adding pictures in this thread I came to the conclusion there must have been some ‘hidden code’ mucking it up from my early failed attempts.

I copied the text, deleted the post, and made a new post….It worked.
Stuff like that is crazy making.

garrybunk
garrybunk's picture
Offline
Last seen: 2 hours 29 min ago
Joined: 10/31/2011 - 09:25
Posts: 5876
Location: Johnstown, PA

Glad you could figure it out!

-Garry

photon1k
photon1k's picture
Offline
Last seen: 4 months 2 weeks ago
Joined: 02/11/2011 - 23:29
Posts: 901
Location: Lotus Land, Canada

Dimbo The Blinky wrote:
photon1k wrote:
…“Web”, “Forum”, “direct links” and a few others. The only one that works here on BLF is the “direct link”.

… but we had this conversation already.

The “Insert Image” button requires the URL of the image itself, not the page where the image is displayed (with ads, etc.) by the host (Imagebox, Picasa, Postimage.org, whatever).

The “Insert Link” button is used to create a link to a page. That’s all. That Link you make will be any page, including the one where the host shows your image, or the URL of the image itself. This merely makes a Link and does NOT allow BLF to scale the image in any way, and throws the whole “image” concept into the trash. Not to mention wrecking everyone’s page display!

When your host shows you your image full size (specific steps depend on the host’s middleware), meaning not a thumbnail, right-click on it & see if there’s an option to “View” the image or “Copy” the shortcut or link location. If your browser is configured to show you what’s going on, you can simply select the URL from the Address Bar…

When you have the URL for the image itself, then the “Insert Image” link will work perfectly for you.

Lastly, look at the bottom of the “Insert Image” dialog… That URL is what will come up if you click on the picture. If you want to be nice to us, just paste the same URL in both; but if you want to “drive click traffic” to your host, put the URL they give you in the “URL” box of the “Insert Image” dialog. If you don’t fill in the “URL” box, the cursor won’t make the hand when you point at the picture. BUT, we can still use the right-click=>View Image method to see the full monty.

Don’t forget to set the relative width to 100% or less, PLEASE?

The “Insert Link” button should probably be only used for links like this one to Google’s search for ‘URL’…

Clear as mud? Go back & re-read the OP, with this new knowledge of Uniform Resource Locators and how some URLs point to images and some point to pages that show images. The ones that point to the actual images (they’ll end in “.jpg” or “.gif” or some such, not “.htm”) are the only ones that work in the “Insert Image” button; and BLF’s middleware is not able to successfully display any image via the “Insert Link” button. Just the opposite of what you said.

Whew!

Dim

Have a little too much coffee this morning? :bigsmile:

Yes, we’ve had the conversation before, and we doubtless will again. Hopefully your post will help a few of them avoid the frustration flydiver experienced. Smile

Pages