Nichia 219B in Klarus Mi1C Ti - Issues

41 posts / 0 new
Last post
Gyrocks
Offline
Last seen: 4 months 3 weeks ago
Joined: 04/03/2019 - 09:26
Posts: 1
Location: Manchester, NH

I wanted to chime in on this. I bought an Mi1C Copper version a couple of weeks ago and it flickers just like you’re describing, with the stock emitter on both the stock and a known good battery. I worked with the seller, BatteryJunction (awesome service btw) and they sent out a replacement, I got to keep the original. Well, guess what the new one flickers just the same. It has to be something with the design, as these are both brand new, unmodified lights. Its disappointing because its such a cool little light.

I’m still thinking of doing an emitter swap on one of them, maybe staying with an XPL-Hi but going for a different tint. Its still a neat thing and I don’t really notice the flicker in actual use, but it bugs the heck out of me knowing its there on brand new lights.

pol77
Offline
Last seen: 5 hours 32 min ago
Joined: 02/21/2019 - 07:54
Posts: 91
Location: London

Thanks Gyrocks,

It is unfortunate that a few of these lights excibit flickering. I think mine may have been one of those, but as I had already modded it, I could not use the warranty.

I have two new circuit boards in the mail, coming. When I get them, I will be able to draw some concludions.

pol77
Offline
Last seen: 5 hours 32 min ago
Joined: 02/21/2019 - 07:54
Posts: 91
Location: London

I am still waiting for two brand new circuit boards to arrive but, in the meantime, I ordered another Mi1C Ti, which arrived first.

I just replaced the LED with a Nichia 219b sw45, like I did on the first one I bought, only on this one everything is working as it should. No stepping down to mid level within seconds, no flickering.

I have tried the included battery, the Olight 10C one, and the Fenix ARB-L16-700U

I definitely had a bad driver on the first light. All’s well that ends well!

jon_slider
jon_slider's picture
Offline
Last seen: 24 min 37 sec ago
Joined: 09/08/2015 - 12:20
Posts: 2342
Location: Crowdifornia

pol77 wrote:
I am still waiting for two brand new circuit boards to arrive but, in the meantime, I ordered another Mi1C Ti, which arrived first.

I just replaced the LED with a Nichia 219b sw45, like I did on the first one I bought, only on this one everything is working as it should. No stepping down to mid level within seconds, no flickering.

I have tried the included battery, the Olight 10C one, and the Fenix ARB-L16-700U

I definitely had a bad driver on the first light. All’s well that ends well!

That is Great News!
congratulations Smile

pol77
Offline
Last seen: 5 hours 32 min ago
Joined: 02/21/2019 - 07:54
Posts: 91
Location: London

The circuit boards arrived. The faulty light got a transplant and is working fine now.

moderator007
moderator007's picture
Offline
Last seen: 1 hour 20 min ago
Joined: 12/23/2012 - 04:47
Posts: 3104
Location: North Carolina

pol77 wrote:
The circuit boards arrived. The faulty light got a transplant and is working fine now.
Thumbs Up
g_damian
g_damian's picture
Offline
Last seen: 57 min 59 sec ago
Joined: 08/20/2017 - 06:52
Posts: 461

What circuit boards? How / where did you order them?

pol77
Offline
Last seen: 5 hours 32 min ago
Joined: 02/21/2019 - 07:54
Posts: 91
Location: London

Obviously, circuit boards (two of them) exactly the same the Mi1C Ti comes with.

The story of their acquisition goes like this: First, I wrote to the contact email on Klarus’ website. I got no response. Then I saw that there was a Skype account on their website, which I could not find. But while looking for it, I found another Skype account with a name and Klarus in it. I sent a message and the next day got a response from who was indeed a Klarus employee. I asked if I could buy a couple of circuit boards and she got the permission to sell me two circuit boards. I used one to repair the faulty light and I have the other for a rainy day.

And a couple of photos to see what all the fuss of replacing the original Cree XP-L HI with a Nichia 219b sw45 is about. A little less light, a lot more CRI and a Whole Lotta Rosie!

Nichia 219b sw45 high CRI rosy goodness on the left vs. Cree XP-L HI CW low CRI green tint on the right. Shot with WB set at 5500K.

jon_slider
jon_slider's picture
Offline
Last seen: 24 min 37 sec ago
Joined: 09/08/2015 - 12:20
Posts: 2342
Location: Crowdifornia

pol77 wrote:
got a transplant
Congrats on your new pair

Nice Tints!

pol77
Offline
Last seen: 5 hours 32 min ago
Joined: 02/21/2019 - 07:54
Posts: 91
Location: London

jon_slider you are taking tint shots to a new level!

Pages