FW1A Dead on Arrival

12 posts / 0 new
Last post
Marnav1
Offline
Last seen: 1 week 4 days ago
Joined: 04/25/2013 - 16:03
Posts: 42
Location: Nebraska
FW1A Dead on Arrival

Hello everyone. Decided to check out all the hubub about the FW series lights. I prefer the single emitter lights so I sprang for the FW1A from Neals Gadgets. The light arrived a couple days ago and viola I cannot get it to respond in any fashion. There is a brief flash upon installing the battery but that is all it does. Im assuming positive goes towards the head, is this correct?

I have tried two different flat top unprotected cells and zip nada nothing. One cell was 4.05v and the other is 4.15v. I did send an email to Neal today so waiting for a reply there. I am wondering if anyone has a suggestion for something I might look for to see if I can get it working. I dont see anything obviously wrong, its a very nicely finished light IMO.

Thanks ahead of time. Crown

mortuus
mortuus's picture
Offline
Last seen: 4 hours 51 min ago
Joined: 12/16/2014 - 09:33
Posts: 2699
Location: Sweden

If the light acts strange, make sure the driver retaining ring is tight. Also make sure the tailcap is tight — very tight. Loosen the tail a bit, loosen the head, then tighten the tail as much as you can by hand, then tighten the head.

...where Frugal meets with Flashlight!

Marnav1
Offline
Last seen: 1 week 4 days ago
Joined: 04/25/2013 - 16:03
Posts: 42
Location: Nebraska

Didnt help. Neal did reply with similar info. My first DOA light in fact. I dont think sending it back to China will work out.

KevinZA1988
KevinZA1988's picture
Offline
Last seen: 1 day 19 hours ago
Joined: 02/26/2018 - 02:26
Posts: 765
Location: South Africa

Armytek Prime C1 Pro, Armytek Prime C2 Pro, Armytek Tiara C1 Pro, Astrolux MF01 Mini, BLF Q8, BLF A6, BLF FW1A, BLF FW3A, BLF FW3C, BLF LT1, Convoy L6, Convoy C8+ , Convoy S3, Convoy M21A, Convoy S11, Emisar D4, Fireflies E07, Jaxman E2L, Lumintop EDC18, Manta Ray C8.2 long version, Olight S1R Baton II special edition series, S2R Baton II, Nitecore HC65, Olight H1R Nova.

https://photos.app.goo.gl/JaJaDv4V838AEJf39

Johm
Offline
Last seen: 3 hours 45 min ago
Joined: 08/14/2012 - 04:41
Posts: 432
Location: Greece

Since the light flashes it gets power, this seems like a switch issue.

Take the tailcap off and remove the clip and clip o-ring (you might have to remove just the clip o-ring but remove both to test)

That should give the tailcap all the clearance it needs for good contact.
This has been the most common issue with the FW lights.

scosgt
Offline
Last seen: 3 days 19 hours ago
Joined: 07/03/2019 - 22:32
Posts: 544
Location: New York

Clean the inner tube contacts as well as those on the tail and head with an alcohol swab.

mortuus
mortuus's picture
Offline
Last seen: 4 hours 51 min ago
Joined: 12/16/2014 - 09:33
Posts: 2699
Location: Sweden

Sending it back to china isnt worth it, maybe someone near you u can help or if u send light to someone not too far away from your location ?

...where Frugal meets with Flashlight!

Funtastic
Funtastic's picture
Offline
Last seen: 12 hours 15 min ago
Joined: 06/26/2014 - 02:14
Posts: 738
Location: New Zealand

If Neal is requesting it sent back then that’s why I like buying from Ali, Banggood etc as you’ll get a refund or replacement.

Texas Ace Lumen Tube calibrated with maukka lights

New Zealand store – https://www.piercingthedarkness.co.nz

MascaratumB
MascaratumB's picture
Offline
Last seen: 1 hour 27 min ago
Joined: 10/29/2016 - 12:12
Posts: 5143
Location: Portugal

I also received a FW1A from Neal and for a while it had the same time. What happened was that there was probably missing a thin o-ring between the inner tube and the outer tube.

I was taking the battery out and then screwing in the head again, it made that short blink and then it didn’t work. So I took the inner tube out, and checked the thin white o-ring that was there. After some tries I made it work and now it is perfectly fine.
After that, check the retaining ring on the driver and the tailcap again!

BTW, my FW1A bezel is glued and I cannot remove it (yet). Everything else is working!

[REVIEWS] ACEBEAM: H20 / TK16 // AMUTORCH: S3 / S3 vs 219c / AM30 / AX1 / VG10 // BLITZWOLF: BW-ET1 // BRINYTE: T28 // DQG: AA Slim Ti // FIREFLIES: ROT66 GEN II // HC-LIGHTS: SS AAA // KLARUS: XT1C // LIVARNOLUX: 314791 // LUMINTOP: Tool AA V2.0 + Tool 25 // NITEFOX: UT20 / ES10K / K3 // ODEPRO: KL52 / B108 // OLIGHT: M2R Warrior // ON THE ROAD: M1 / i3 / M3 Pro // ROVYVON: A2 + A5R / E300S / A8 // SKILHUNT: M150 / M200 // SOFIRN: SF14 + SP10A / SP32A / SP10B // WUBEN: TO10R / E05 / T70 / E10 / TO50R / E19 // XTAR: PB2 Charger // Tricks: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 // TIR: 1 / 2 // Others: Biscotti 3 + 1*7135 / Triple TIR w/ XP-G2 /// My Collection /// My Review's Blog (PT) /// OL Contest 2019 /// GIVEAWAY: 1 / 2

M4D M4X
M4D M4X's picture
Offline
Last seen: 4 hours 11 min ago
Joined: 03/19/2014 - 05:17
Posts: 8484
Location: Austria (GMT + 1)

can you watch my video and try to "simulate" the switch / tailcap in same way ?

https://youtu.be/IbIBPCea68A

 all new deals are posted here: 

deals.m4dm4x.com

ask MARTIN@M4DM4X.COM - i will try to save you money!

Marnav1
Offline
Last seen: 1 week 4 days ago
Joined: 04/25/2013 - 16:03
Posts: 42
Location: Nebraska

Ive tried everything I know to try. Nothing works. Im not sure how to get another switch to try. When I asked for another light the communication seemed to stop. I did order a 18350 tube/SS bezel awhile back, it isnt here yet. I hope I can get this working.

bts
Offline
Last seen: 1 week 6 days ago
Joined: 12/21/2016 - 08:24
Posts: 48

I ordered the FW1A and it was DOA too. Did all that needs to be done to get it work but it won’t. Neal sent me a new one. Don’t worry, Neal will take care of it for you.

Better to hv it and not need it than to need it and not hv it.